Keluli dan aluminium adalah mangsa pertama perang perdagangan antara China dan Amerika Syarikat

Keluli dan aluminium adalah mangsa pertama perang perdagangan antara China dan Amerika Syarikat

- Dari Shishir AsthanaHarga tembaga, yang didagangkan pada paras tertinggi empat bulan sebulan yang lalu, telah menurun 20 peratus dan mendekati paras terendah dalam setahun. Tembaga dianggap sebagai proksi untuk ekonomi global kerana penggunaannya dalam pelbagai industri - dari pembinaan hingga tahan lama pengguna. Kejatuhan harga tembaga adalah disebabkan oleh syarikat-syarikat yang melambatkan pelan pengembangan mereka dengan jangkaan kelembapan di hadapan.

Konfrontasi bola mata-ke-mata antara AS dan China telah melangkah lebih jauh dengan kedua belah pihak mendekati pukulan lembut dengan mengenakan sekatan tarif pada beberapa produk. Walaupun tarif ini terlalu kecil untuk memberi kesan kepada ekonomi keseluruhan, ancaman kedua-dua pihak yang memakai sarung tangan mereka telah menghantar para pelabur dalam logam untuk berlindung.

Terdapat sebab mengapa logam adalah yang pertama untuk dipijak dalam pertarungan. China menyumbang 50 peratus daripada penggunaan logam paling banyak di dunia. Apa-apa sekatan terhadap China akan memberi impak segera.

Tetapi cerita itu telah berpindah dari China. Apabila Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump pertama kali menggerakkannya dengan memperkenalkan tarif ke atas import keluli dan aluminium, sedikit pun dia tahu punch itu akan mendarat di wajahnya. Satu kajian oleh NERA Economic Consulting mendapati bahawa tarif aluminium 7 peratus akan menyelamatkan 1,000 pekerjaan setiap tahun dalam industri aluminium tetapi menghapuskan 22,600 pekerjaan lain di seluruh ekonomi AS.

Harga keluli dan aluminium di Amerika Syarikat telah merosot dari harga antarabangsa. Walaupun harga keluli panas di China telah pulih dari kejatuhan selepas pengenaan tarif, keluli Amerika Syarikat telah bergerak lebih tinggi sebanyak 25 peratus.

Harga keluli yang lebih tinggi telah memberi kesan kepada industri pengikat di Amerika Syarikat. Oleh kerana pengikat adalah komoditi dengan penambahan nilai rendah, ia langsung terjejas oleh harga komoditi asas.

Walaupun harga logam memberi isyarat kelembapan ke hadapan, cetakan data ekonomi tidak menunjukkan tekanan, sekurang-kurangnya dengan segera. Walaupun usaha Trump untuk mengurangkan defisit perdagangan AS dengan China, data China yang dikeluarkan baru-baru ini menunjukkan bahawa jurang melebar kepada $ 28.97 bilion pada Jun daripada $ 4.39 bilion dari Mei. Data itu mungkin tidak baik dengan Trump. Sudah, dia telah mengancam untuk menampan tarif pada semua import $ 500 bilion AS dari China.

Logam telah tersandung, harga minyak diperbaiki hampir 10 peratus dari minggu lepas. Awal minggu ini, selepas mesyuarat menteri kewangan, kumpulan 20 memberi amaran tentang peningkatan risiko kepada pertumbuhan ekonomi dalam jangka pendek dan sederhana. "Ini termasuk kelemahan kewangan yang semakin meningkat, ketegangan perdagangan dan ketegangan geopolitik," kata pembebasan itu.

Pasaran ekuiti memegang secara global. Hanya masa akan memberitahu jika ekuiti sedang menunggu perang perdagangan berskala penuh untuk bertindak balas. Mungkin, indeks tajuk mantap kerana saham ekonomi baru menyumbang ketara dalam ukuran tolok ini. Sekiranya itu berlaku, indeks pasaran yang luas akan mencerminkan apabila kebanyakan kerosakan telah dilakukan.


Akar di: https: //www.moneycontrol.com/news/business/moneycontrol-research/opinion-metals-are-first-victim-of-trade-war-many-to-follow-2753071.html