China Keperluan Teknikal Tiub Keluli Lancar Untuk Silinder Gas Tekanan Tinggi

1. Keperluan bahan keluli

Bahan keluli untuk silinder gas bertekanan tinggi adalah jenis keluli yang tidak mati penuaan, yang biasanya dicelup oleh relau perapian terbuka alkali, relau elektrik dan oksigen yang meniup penukar alkali, dan beberapa jenis keluli perlu disambung semula dengan electroslag atau vakum peleburan, utama adalah keluli mangan, keluli kromium molibdenum atau keluli aloi lain, keluli karbon jarang digunakan. Permintaan untuk komposisi kimia adalah:

keluli karbon-mangan: C≤0.40%, S≤0.030%, P≤0.035%, S + P≤0.060%.

Keluli kromium-molibdenum dan keluli aloi lain: C≤0.40%, S≤0.035%, P≤0.030%, S + P≤0. 055%, elemen lain telah ditentukan.

Keperluan komposisi kimia keluli aloi untuk silinder gas cahaya ultra tinggi khas adalah seperti berikut: S≤0.010%, P≤0.015%, S + P≤0.020%. Di samping itu, terdapat keperluan yang ketat untuk struktur inklusi bukan logam dan rendah kekuatan keluli. Tempat putih, lubang pengecutan sisa, lapisan pemisahan, kemasukan sanga dan kecacatan lain tidak dibenarkan dalam tisu berkuasa rendah.

 

2. Keperluan harta fizikal

Untuk memastikan keselamatan penggunaan kapal bertekanan tinggi, kekuatan tegangan tinggi dan kekuatan hasil serta pemanjangan tinggi dan kekuatan impak diperlukan. Silinder biasa menggunakan suhu persekitaran adalah -20 ~ 60 ℃, manakala kawasan sejuk adalah -40 ~ 60 ℃; Yang pertama biasanya dirawat dengan normal atau menormalkan + pembajaan dengan silinder keluli mangan karbon, yang terakhir umumnya merapikan rawatan dengan Cr- Mo atau silinder keluli aloi lain. Menurut piawai GB5099-94, kedua-dua jenis keluli perlu dilakukan - 20 ℃ dan 50 ℃ V berbentuk ujian kesan suhu rendah masing-masing selepas rawatan haba. Kekuatan impaknya, nisbah kekuatan gelangsar dan pemanjangan harus mencapai nilai yang sepadan. Tiub keluli lancar untuk bilet yang menguji keputusan selepas rawatan haba juga harus memenuhi keperluan nilai yang dinyatakan.

 

3. Proses dan pemeriksaan metallographic

Mengikut kehendak pengeluar silinder, ia perlu melakukan ujian lenturan atau lenturan dingin pada tiub keluli yang lancar, yang akan dijalankan mengikut piawaian GB13440. Untuk sampel tiub keluli selepas menormalkan atau menormalkan + pembajaan, saiz butir (100 kali) harus lebih besar daripada atau sama dengan gred 6, struktur banded harus kurang daripada atau sama dengan gred 3.0, dan struktur wechtenstein harus kurang daripada atau bersamaan dengan gred 2.0. Struktur mikro dari sampel tiub keluli terbaja hendaklah diwarnai dengan sorbite. Di samping itu, kedalaman lapisan decarbonizing badan tiub juga diperlukan.

                      

4. Ketepatan dimensi

Ketebalan dinding silinder direka untuk ketebalan dinding minimum seperti standard antarabangsa ISO 4705, DOT Amerika, DIN4664 Jerman dan JISB 8230/8241 dari Jepun. Pengiraan ketebalan dinding minimum berdasarkan kekuatan hasil. Ketebalan dinding minimum dalam standard GB5099 diubah kepada standard ISO4705 dan dikira mengikut kekuatan hasil. Sebaik sahaja ketebalan dinding minimum diberikan, tiub keluli yang lancar untuk silinder tekanan tinggi hendaklah memastikan bahawa sisihan ketebalan dinding tidak boleh kurang daripada ketebalan dinding minimum untuk memenuhi keperluan ketebalan tubuh silinder. Di bawah terma ketebalan dinding minimum ditentukan, yang lebih tipis dindingnya, semakin tinggi ketebalan dinding ketinggiannya, semakin ringan berat silinder, semakin besar volume, atau semakin kecil nisbah kapasiti berat badan, semakin baik kualiti silinder adalah. Mengikut kehendak GB5099, ketebalan ketebalan dinding tabung lancar badan silinder gas sederhana dan kecil yang dibekalkan oleh kilang tiub keluli umumnya + 15 / -10%. Penyelarasan diameter luar tiub keluli lancar yang dibekalkan pada umumnya ialah D 1.25%. Ketebalan dinding dan penyelewengan diameter luar tiub silinder gas volum besar hendaklah ditentukan oleh persetujuan antara pembekal dan pembekal mengikut spesifikasi khusus.

 

5. Permukaan dan pemeriksaan permukaan

Kualiti permukaan silinder gas menjejaskan keselamatan dan estetik silinder gas secara langsung. Oleh itu permukaan dalaman dan luaran tiub keluli harus bebas dari kecacatan seperti retak, lipatan, bekas luka, pemisahan, rolling dan lipatan, pitting, dll yang mesti dikeluarkan. Ketebalan dinding selepas penyingkiran mestilah lebih besar daripada sisihan negatif ketebalan dinding atau ketebalan dinding minimum yang diperlukan oleh reka bentuk. Untuk memastikan kualiti seluruh bahagian badan paip, paip keluli yang lancar sebelum penghantaran akan tertakluk kepada pemeriksaan ultrasonik mengikut standard GB 5777 dan piawaian GB 8163.