Klasifikasi Silinder Gas yang Digunakan Menurut Medium

Silinder merujuk kepada kapal tekanan yang boleh diangkut di bawah keadaan biasa (- 40 ~ 60 ℃) boleh digunakan semula, tekanan kerja nominal untuk 1. 0 ~ 30 mpa (jadual) dan kapasiti nominal 0.4 ~ 1000L gas kekal, gas cecair dan gas yang dibubarkan . Silinder gas boleh dibahagikan kepada tiga kategori berikut mengikut keadaan fizikal medium.

gas cyinder

1. silinder gas tetap

Suhu kritikal yang di bawah 10 ℃ gas dikenali sebagai gas kekal, silinder penyimpanan gas kekal juga dipanggil silinder gas kekal. Seperti silinder yang menyimpan oksigen, nitrogen, udara, karbon monoksida dan gas inert. Suhu tekanan biasa yang digunakan ialah 15 MPa, 20 MPa, 30 MPa.

 

2. silinder gas cecair

Gas yang sama dengan suhu kritikal atau lebih tinggi daripada - 10 ℃, keadaan gas dalam suhu bilik atau tekanan dalam fasa gas, boleh diubah menjadi cecair selepas tekanan dan penyejukan. Dalam gas ini, sesetengahnya mempunyai suhu kritikal yang lebih tinggi (di atas 70 ℃) seperti hidrogen sulfida, ammonia dan gas propana, gas petroleum cecair, yang dikenali sebagai gas kritikal yang tinggi dalam gas cecair, juga dikenali sebagai gas cecair tekanan rendah. Silinder di mana gas-gas ini disimpan adalah silinder gas cecair tekanan rendah. Pada suhu ambien, gas cecair tekanan rendah sentiasa berada di dalam keadaan kewujudan fasa gas-cecair, dan tekanan fasa gas adalah tekanan wap tepu gas pada suhu yang sama. Mengikut suhu kerja maksimum 60 ℃, tekanan wap tepu semua suhu kritikal tinggi gas cecair berada di bawah 5 MPa. Ini jenis gas pengisian silinder tekanan rendah yang ada. Tekanan standard adalah 1.0Mpa, 1.6Mpa, 2.0Mpa, 3.0Mpa, 5.0Mpa.

 

3. silinder gas terlarut

Silinder gas terlarut didedikasikan untuk penyimpanan asetilena. Oleh sebab asetilena sangat tidak stabil, terutamanya di bawah tekanan tinggi, ia mudah untuk polimerisasi atau terurai. Asetilena cecair mudah menyebabkan letupan, jadi ia tidak boleh diisi dengan gas termampat. Asetilena mesti dibubarkan dalam pelarut (acetone yang biasa digunakan) dan diisi dengan bahan berliang (seperti bahan-bahan berliat kalsium silika) sebagai penyerap. Tekanan kerja maksimum silinder gas terlarut biasanya tidak melebihi 3.0mpa, tetapi perhatian khusus harus dibayar kepada keselamatan. Sebagai contoh, kebocoran aseton dalam silinder asetilena akan menyebabkan elektrik statik dalam silinder asetilena, mengakibatkan pembakaran, letupan dan peningkatan penggunaan aseton.

 

Silinder oksigen dan hidrogen yang digunakan untuk kimpalan gas dan pemotongan adalah silinder gas kekal, silinder gas asetilena adalah silinder gas yang dibubarkan dan silinder gas petroleum adalah silinder gas cecair. Silinder ini, yang menyimpan gas mudah terbakar, letupan, beracun dan sangat menghakis adalah lebih rumit daripada kapal tekanan lain kerana persekitaran bergerak dan pengisian semula mereka. Apabila silinder gas meletup atau kebocoran, ia sering menyebabkan kebakaran atau keracunan, menyebabkan kerosakan harta benda yang serius, kecederaan dan pencemaran alam sekitar. Untuk memastikan penggunaan silinder gas yang selamat, sebagai tambahan kepada keperluan umum kapal tekanan, terdapat keperluan penyimpanan yang berbeza untuk gas yang berlainan.