Apakah Defference Antara Steel Rimed Dan Steel Killed?

Mengikut tahap deoxidization semasa peleburan, keluli boleh dibahagikan kepada keluli berbingkai, keluli separa dibunuh, keluli terbunuh dan keluli terbunuh khas. Keluli berbutir adalah keluli karbon struktur dengan deoxidization yang sangat rendah. Ini cecair keluli oksigen yang sangat oksigen yang mendidih dalam acuan ingot apabila karbon bertindak balas dengan oksigen dan mengeluarkan karbon monoksida apabila ia dituangkan (biasanya dibentuk menjadi jongkong).

 

Keluli terbunuh adalah keluli yang benar-benar deoxidized, bermakna kandungan oksigen tidak lebih dari 0.01% (umumnya antara 0.002% dan 0.003%). Besi cair tidak mendidih semasa pemutus dan biasanya dibuang ke dalam jongkong dengan puncak besar dan bahagian bawah kecil. Oleh kerana terdapat topi penebat di bahagian atas acuan ingot (untuk menambah keluli lebur apabila keluli lebur dipadatkan), kepala topi ini perlu dikeluarkan selepas melancarkan dan membuka, jadi kadar pengecutan keluli menjadi rendah dan berkualiti walaupun, tetapi akan menghasilkan struktur padat dan pemisahan kecil. Keluli dan keluli aloi berkualiti tinggi biasanya dibunuh keluli.

 

Perbezaan Prestasi:

Prestasi keluli terbunuh adalah lebih baik daripada keluli berbingkai. Keluli yang terbunuh sering digunakan dalam keluli aloi berkualiti tinggi yang memerlukan prestasi tinggi, manakala keluli tujuan umum seperti keluli bangunan biasa kebanyakannya berbingkai atau keluli yang terbunuh.

 

Penolakan Permohonan:

Terhadap ciri-cirinya sendiri, kandungan karbon dan silikon keluli berbingkai agak rendah. Selepas dilancarkan ke plat nipis, ia menawarkan kualiti permukaan yang baik dan prestasi cemerlang dalam keplastikan, kimpalan, lenturan sejuk dan setem. Ia digunakan secara meluas dalam keluli untuk kotak traktor, papan pemuka kereta dan bateri boleh dicas semula. Tetapi terdapat juga banyak kekotoran, pengasingan komposisi yang lebih besar, prestasi tidak sekata dan kelemahan lain.

 

Harga Defference:

Keluli bulat berbeza daripada baja yang terbunuh kerana jumlah agen deoxidising yang ditambah kurang. Terdapat lubang penyusutan besar dalam keluli terbunuh, yang menghasilkan hasilnya lebih rendah daripada keluli berbingkai, jadi kos keluli terbunuh jauh lebih tinggi daripada keluli yang direbus.