Bagaimanakah Elemen Mengaplikasikan Mempengaruhi Pembasmian Spring Steel?

Keluli musim bunga adalah keluli aloi khas untuk pembuatan pelbagai mata air dan elemen elastik yang lain. Ia boleh dibahagikan kepada keluli musim bunga aloi biasa dan aloi spring aloi khas mengikut keperluan prestasi dan keadaan operasi. Keluli musim bunga menawarkan prestasi komprehensif yang sangat baik, kualiti metalurgi yang sangat baik (kesucian dan keseragaman yang tinggi), kualiti permukaan yang baik (kawalan ketat kecacatan permukaan dan decarbonization), bentuk dan saiz yang tepat. Spring gegelung diperbuat daripada bar keluli dengan diameter lebih besar daripada 20mm digunakan secara meluas dalam kenderaan keretapi, jentera perindustrian dan jentera pembinaan.

Mampatan berulang dan peregangan musim bunga heliks menundukkan bar untuk membongkok dan mengembalikan tekanan. Tegasan maksimum muncul di permukaan bar, jadi keadaan permukaan bar spring spiral mempunyai pengaruh besar pada kekuatan keletihan musim bunga. Penampilan fraktur heliks musim bunga selepas ujian keletihan menunjukkan bahawa titik permulaan patah tulang belakang heliks berada di permukaan bahagian garis tengah dalam musim bunga.  

Apabila membuat spring spiral, rod keluli dengan diameter besar diproses menjadi spring spiral dan kemudian dipadamkan secara langsung untuk membuat musim bunga mempunyai kekuatan yang diperlukan. Memandangkan musim bunga heliks digunakan dalam keadaan pembusukan dengan rawatan haba sisa pada permukaan, penyaringan pengurangan mengurangkan kekerasan permukaan musim bunga dan seterusnya membawa kepada penurunan kekuatan keletihan. Untuk mata air heliks, pelindapkejutan dan penyahkarbonan adalah masalah yang sangat penting. Bagaimana untuk mengawal dekarbonisasi? Pada masa ini, langkah yang paling berkesan adalah untuk menambah unsur pengalo. Umumnya, Sb dan Sn ditambah untuk menghalang pelindapkejutan dan dekarbonisasi.

Dua batang keluli musim bunga dengan komposisi kimia yang sama, satu dengan Sb dan Sn ditambahkan, yang lain tanpa Sb dan Sn ditambahkan. Kepekatan permukaan C dan kedalaman penyaringan keluli bebas sbsn masing-masing adalah kira-kira 0.2% dan 0.3mm, manakala kepekatan karbon permukaan dan kedalaman penyaringan keluli sbsn ditambah kira-kira 0.45% dan 0.1mm masing-masing. Peranan Sb dan Sn dalam menghalang penyahkarbonasi telah disahkan, kerana penambahan SbSn mengurangkan pekali difusi C dan menghambat penguraian.

Tegasan sisa pengeboran keluli dengan Sb dan Sn meningkat. Untuk memperbaiki ciri-ciri kelelahan lingkaran spiral, rawatan pejalan kaki spiral spring diperlukan. Walau bagaimanapun, kekuatan hasil lapisan decarburized menurun dengan ketara, supaya tegasan sisa musim bunga dalam rawatan peening menurun dengan ketara. Keluli aditif sb-sn dari permukaan ke kedalaman 0.2mm, arahan tekanan utama maksimum tekanan sisa mampatan ialah -600mpa ~ -800mpa, dan nilai keluli bebas sbsn ialah -300mpa ~ -400Mpa. Tekanan sisa mampatan baja sb-sn adalah lebih kurang 300MPa berbanding dengan keluli musim bunga. Penambahan Sb-Sn menghalang penguraian.

Perlu diingat bahawa unsur pengaloi mempunyai pengaruh yang besar terhadap kebolehkerasan dan ciri-ciri utama lain pada keluli musim bunga, jadi kandungan unsur-unsur ini tidak dapat diubah dengan mudah untuk keluli musim semi. Unsur jejak boleh ditambah untuk menekan sifat-sifat lain keluli musim bunga, dan unsur surih juga boleh digunakan untuk mengawal sifat-sifat pelbagai keluli lain untuk membangunkan keluli berprestasi tinggi untuk memenuhi keperluan pengguna.