Ujian Salin Garam Untuk Keluli Tahan Karat

Hakisan penyembur garam adalah jenis kakisan atmosfera biasa dan merosakkan. Ia digunakan terutamanya untuk menguji rintangan kakisan bahan-bahan logam dalam persekitaran oleh simulasi tiruan keadaan persekitaran semburan garam yang dicipta oleh alat ujian semburan garam. Karat permukaan logam oleh semburan garam disebabkan oleh reaksi elektrokimia ion klorida yang menembusi lapisan oksida dan lapisan pelindung pada permukaan logam dan berinteraksi dengan logam dalaman. Pada masa yang sama, ion klorida mudah terserap dalam liang atau retak pada permukaan logam, yang boleh memerah dan menggantikan oksigen dalam lapisan oksida, menukar oksida yang tidak larut ke dalam klorida larut dan menjadikan permukaan yang dipindahkan menjadi permukaan aktif .

 

salt sprat test machine


Apakah ujian semburan garam simulasi makmal?

Ujian semburan garam boleh dibahagikan kepada ujian pendedahan alam semulajadi dan uji semburan garam simulasi dipercepatkan tiruan. Simulasi tiruan ujian semburan garam bergantung kepada peralatan ujian - kotak ujian sprat garam, dalam ruang volumnya, kaedah tiruan untuk membuat persekitaran garam garam untuk memerhatikan rintangan kakisan logam. Berbanding dengan persekitaran semulajadi, kepekatan klorida garam dalam persekitaran semburan garam ini adalah beberapa kali atau berpuluh-puluh kali dalam persekitaran semulajadi, yang sangat meningkatkan kadar kakisan dan mempercepat masa percubaan. Ujian korros dalam persekitaran semulajadi boleh berlaku hingga satu tahun, sementara hasil yang sama dapat diperolehi dalam simulasi buatan dalam 24 jam.

Ujian semburan garam neutral (NSS). Ujian NSS. Ini adalah kaedah ujian kakisan terawal dan paling banyak digunakan. Ia menggunakan larutan garam natrium klorida 5% dengan PH dalam julat neutral (6.5 ~ 7.2) sebagai larutan semburan. Pada suhu ujian 35 ℃, kadar pemendapan garam adalah 1 ~ 2ml / 80cm / h.

 

Ujian semburan asetat (ujian ASS). Kaedah yang dibangunkan berdasarkan ujian penyemburan garam neutral. Asid asetik glasial telah ditambah kepada larutan natrium klorida 5% untuk menjadikannya penyelesaian berasid dengan nilai PH kira-kira 3. Kadar karatnya adalah lebih kurang 3 kali lebih cepat daripada ujian NSS.

Garam tembaga dipercepatkan ujian semburan asetat (ujian CASS). Ia adalah sejenis ujian kakisan semburan garam cepat baru. Suhu ujian adalah 50 ℃. Sebilangan kecil garam tembaga - tembaga klorida ditambah ke dalam larutan garam untuk menguatkan kakisan. Kadar kakisan adalah lebih kurang 8 kali daripada ujian NSS.

 

Uji semburan garam untuk keluli tahan karat

Ujian semburan garam boleh digunakan untuk keluli, tembaga atau aloi tembaga, 300 siri atau 400 siri keluli tahan karat, aloi aluminium atau aluminium, aloi zink. Ia telah menjadi percubaan "sejagat". kerana kelebihan penjimatan masa, kos rendah dan keupayaan untuk menguji pelbagai bahan pada masa yang sama. Faktor utama yang mempengaruhi keputusan ujian semburan garam termasuk: suhu ujian dan kelembapan, kepekatan larutan garam, Sudut penempatan sampel, nilai PH larutan garam, penyelesaian semburan garam dan kaedah semburan.

Kaedah seperti pasifasi atau meningkatkan tahap kemasan permukaan untuk meningkatkan masa ujian semburan garam keluli tahan karat, tetapi yang paling kritikal ialah kandungan kromium, molibdenum dan nikel keluli tahan karat. Semakin tinggi kandungan kromium dan molibdenum, semakin kuat rintangan kakisan yang diperlukan untuk mencampakkan dan kakisan celah muncul pada mulanya, yang dinyatakan oleh nilai setara setara rintangan (PRE): PRE =% Cr + 3.3 ×% Mo Walaupun nikel tidak menaikkan rintangan keluli untuk menceroboh dan kakisan kakisan, ia dengan berkesan boleh melambatkan kadar kakisan pada mulanya. Oleh itu, keluli tahan karat austenit yang mengandungi nikel cenderung mempunyai kurang kakisan dalam ujian semburan garam daripada keluli tahan karat ferit nikel rendah dengan rintangan pitting yang sama.


Semburan garam neutral 304 keluli tahan karat biasanya dalam 48-72 jam, manakala semburan garam neutral 316 secara amnya 72-120 jam. Perlu dinyatakan bahawa ujian semburan garam tidak sempurna dalam mengesan prestasi keluli tahan karat, ia tidak boleh mengubah kakisan keluli tahan karat dan hanya boleh digunakan untuk membandingkan rintangan kakisan dari pelbagai jenis keluli tahan karat. Ia tidak boleh dianggap sebagai eksperimen dipercepat atau sebagai percubaan simulasi.

Pertama, hampir semua keluli tahan karat mempunyai rintangan kakisan yang baik. Chromium dioksidakan untuk membentuk lapisan passivation padat yang mengasingkan udara dan media menghakis yang lain. Pembentukan lapisan passivation mengambil masa tertentu, dan percubaan semburan garam tidak dapat mensimulasikan persekitaran yang dapat membuat lapisan pembukaan bahan menghasilkan.

Kedua, keluli tahan karat austenitik sensitif terhadap unsur-unsur halogen seperti klorin, yang mudah menghasilkan sumber kakisan pada bahagian lemah filem passivation tempatan, membentuk jenis autocatalytic secara beransur-ansur menimbulkan reaksi sel galvanik, iaitu kakisan tempatan. Walau bagaimanapun, dalam amalan, kerosakan filem passivation tempatan boleh dibaiki sendiri dalam persekitaran atmosfera. Ini juga menjelaskan mengapa filem passivation tebal yang dibentuk oleh kaedah kimia boleh menahan ujian semburan garam yang agak lama. Oleh itu, ujian semburan garam sahaja tidak dapat memberikan maklumat yang mencukupi, dan tidak mungkin untuk menganggarkan hayat perkhidmatan produk berdasarkan ujian semburan garam sampel keluli tahan karat.