Aloi Mesh For Manufacturing

Keluli gear adalah nama umum keluli yang digunakan untuk pembuatan gear. Gear adalah salah satu komponen mekanikal yang paling biasa digunakan yang banyak digunakan dalam peranti penghantaran mekanikal. Terdapat banyak jenis gear seperti: gear gear, gear rantai, timah belt pulley, gear heliks, gear dalaman, rak, gear lurus lurus, gear bevel melengkung, gear sudu sifar, gear skru berperingkat, cacing gear dan sebagainya.


Keluli gear adalah bahan utama dengan keperluan yang tinggi dalam penggunaan keluli aloi khas dalam kereta, kereta api, kapal dan jentera pembinaan. Bahan gear memerlukan kekuatan keletihan yang kuat dan kekuatan keletihan, permukaan gigi harus mempunyai kekerasan yang cukup dan rintangan haus dan teras harus mempunyai kekuatan dan kekuatan tertentu. Gear umumnya diperbuat dari keluli palsu, kecuali untuk saiz yang terlalu besar (da> 400 ~ 600mm) atau sesuai untuk faundri dengan struktur dan bentuk yang kompleks.

 

Keluli karbon atau keluli aloi dengan kandungan karbon 0.15 ~ 0.6% biasanya digunakan untuk aplikasi gear. Unsur-unsur microalloying dalam keluli gear boleh meningkatkan ketahanan, rintangan hentaman, rintangan haus dan rintangan adhesi bahan, dan sifat mekanik bahan juga dapat ditingkatkan dengan rawatan panas atau rawatan haba kimia. Keluli aloi gear umumnya termasuk keluli aloi rendah karbon seperti: 15CrMo, 20Cr, dan lain-lain dan keluli aloi karbon sederhana: 40Cr, 42CrMo, 35CrMo, dan lain-lain.

 

15CrMo

Rawatan pengerasan permukaan karburisasi, biasanya digunakan untuk memberi perhatian kepada kekuatan dan keliatan bahagian atau bahagian-bahagian yang perlu menanggung banyak geseran, seperti omboh, spindle, gear, bolt, aci dan sebagainya. Untuk pembuatan bahagian <30mm di="" bawah="" kelajuan="" tinggi,="" beban="" sederhana="" atau="" berat,="" kesan="" dan="" pergeseran="" bahagian-bahagian=""> Seperti: gear, cincin gear, gear kepala silang salib.

Dalam industri automotif, bahagian yang digunakan adalah kurang daripada 30mm; Bahagian karburit penting yang mengandungi kelajuan tinggi atau beban berat dan kesan; Seperti gear. Aci. Cincin gear. Aci gear. Gelongsor bearing gelendong, Crosshead, klac Clutch, Cacing, dll.


25CrMo4

Keluli struktur aloi 25CrMo4 (ASTM 4118) mempunyai kebolehkerjaan yang tinggi, tiada kelembapan pendederaan, kebolehkimpalan yang baik, kecenderungan kecil untuk membentuk retak sejuk, kebolehkerjaan yang baik dan keplastikan ketegangan yang sejuk.

25 CrMo4 keluli gear dalam penyaman umum atau karburidasing dan keadaan pelindapkejutan, yang digunakan dalam pembuatan medium mengakis dan bekerja suhu di bawah 250 ℃, medium yang mengandungi kerja campuran hidrogen nitrogen paip tekanan tinggi dan semua jenis pengikat, lebih banyak bahagian karburized dan digunakan dalam pembuatan gear kereta, semua jenis bahagian tahan haus khas seperti pesawat, aci, paip tekanan tinggi dan semua jenis pengikat, dll.


42CrMo4

42CrMo4 (ASTM 4140) adalah sejenis keluli aloi karbon-kromium-molibdenum sederhana. Kandungan kromium memberikan kebolehtelapan kekerasan yang baik, dan unsur molibdenum memberikan keseragaman kekerasan dan kekuatan tinggi. Alloy mengimbangi kekuatan, keliatan dan memakai rintangan dengan baik. Ia mempunyai kelebihan berikut: komposisi yang stabil, unsur-unsur berbahaya yang rendah, kemurnian keluli yang tinggi, lapisan penyahbakaran kecil, kurang keretakan permukaan, dan lain-lain, dan mudah diproses di bawah keadaan rawatan haba, dengan kemuluran yang baik dan ketahanan terhadap tekanan suhu tinggi. Bahan ini digunakan secara meluas dalam pengeluaran pengikat keluli kekuatan tinggi, seperti enjin, acuan, motor, gear, bahagian transmisi, aci, gear, lengan, bahagian tempa sejuk, produk skru.

 

Di samping itu, spesifikasi seperti ASTM 4320, 4340,8615, 8617, 8620, 8622,9840 boleh digunakan untuk tujuan gear. Sebagai keluli karbida aloi biasa dan keluli galas, Ia terutamanya digunakan sebagai galas automotif, aci transmisi, gear, skru, bahagian alat dan tahan kesan lain, bahagian tahan haus bahan. Permukaan selepas rawatan carburizinghasaskan kekerasan yang cukup tinggi, rintangan haus dan kekuatan keletihan hubungan, manakala teras masih mengekalkan keliatan yang baik, dapat menahan beban impak yang tinggi.