Bahan Paip Steel Digunakan Untuk Header Dan Pipa Stik Loji Kuasa

Dandang tiub sangat meningkatkan kawasan pemanasan dan meningkatkan kecekapan kerja loji kuasa. Header adalah bahagian penting dari dandang, yang dibahagikan kepada header atas dan header yang lebih rendah. Aliran sederhana dari dram melalui downspout ke dalam tangki bawah, yang diedarkan ke setiap bundle tiub. Medium dalam tiang tiub ini terus menyerap tenaga panas dan kemudian mengumpul di tangki atas dan mengalir kembali ke drum. Gabungan kotak atas dan bawah disebut kotak tajuk.

Tandukan adalah bahagian peralihan antara paip permukaan pemanasan dan paip stim. Dinding relau dandang perindustrian biasanya terdiri daripada barisan tiub (dinding air) yang bergabung bersama, dicirikan oleh volum yang besar dan struktur rumit, penyerapan haba dari bahagian yang berbeza dari dandang berbeza, tajuk boleh membawa bersama spesifikasi yang berbeza, kuantiti dan susunan penyatuan semula pengedaran paip ke tahap seterusnya dalam sistem paip, supaya kita boleh mengurangkan sisihan haba, haba sederhana, aliran penyejukan, penyejukan dandang, pengekuatan kecekapan haba dandang. Header adalah sambungan yang paling penting untuk memastikan aliran sederhana lancar.

Pipa wap termasuk paip stim utama, paip udara dan memanaskan semula paip stim dengan tujuan untuk mengangkut stim tinggi tekanan tinggi suhu tinggi. Dalam operasi praktikal, paip stim terutamanya menanggung suhu tinggi dan tekanan stim panas di dalam paip dalaman dan beban tambahan yang disebabkan oleh sokongan berat dan penggantungan paip keluli, bahan menengah dan penebat. Suhu dinding paip adalah dekat dengan stim panas, iaitu, paip stim bekerja di bawah keadaan rayapan. Di samping itu, apabila dandang dimulakan atau dihentikan atau di bawah beban, paip stim juga akan menanggung beban kitaran dan tekanan terma, iaitu beban kitaran yang rendah.

 

Jana kuasa

Kapasiti unit

Bahan pengepala dan paip wap

Tekanan ultra tinggi

> 100000 kw

SA210A1, ASTM A335P11 / ASME A213 T11, P12 / T12

Subkritik

> 300000 kw

SA210, T12, ASME A213 T12, ASTM A335 P12

Supercritical

> 600000 kw

ASME A213 T12, ASTM A335 P91, P92

Ultra superkritikal (USC)

> 660000 kw

ASME A213 T12, ASTM A335 P91, P92

 

Keadaan kerja header dan paip stim serupa. Mereka semua menggunakan bahan yang sama dan memerlukan keselamatan yang lebih tinggi daripada paip permukaan pemanasan. Keluli yang sama digunakan untuk tiub kepala, saluran dan pemanasan permukaan, yang membolehkan suhu servis maksimum yang berbeza. Secara umumnya, kepala dan paip stim diperbuat daripada diameter sederhana atau diameter keluli aloi rendah karbon aloi. Jadual berikut menyenaraikan tajuk dan bahan paip stim yang digunakan dari 100 kilang kuasa mw ke loji kuasa tekanan ultra kritikal.