Kimpalan SA387 Gr12 Plat Keluli Tahan Haba

Keluli tahan haba (HRS) merujuk kepada keluli yang menawarkan kestabilan haba dan kekuatan terma walaupun pada suhu tinggi. Kestabilan terma adalah prestasi keluli untuk mengekalkan kestabilan kimia (rintangan kakisan, tiada pengoksidaan) di bawah keadaan suhu tinggi; Kekuatan terma merujuk kepada keluli pada suhu tinggi mempunyai kekuatan yang cukup, yang terutamanya dijamin oleh unsur-unsur aloi seperti kromium, molibdenum dan vanadium, titanium, niobium dan sebagainya pilihan bahan kimpalan hendaklah ditentukan mengikut bahan asas bahan asas contentof. Keluli tahan karat Pearlitic dengan kandungan aloi rendah seperti a335-p12 , SA387 Gr12 telah banyak digunakan dalam pembinaan pemasangan industri petroleum dan petrokimia.


Analisis kimpalan plat keluli tahan panas

Unsur-unsur aloi seperti Chromium dan molibdenum adalah unsur aloi utama Pearlite tahan haba keluli dengan ketara dapat meningkatkan kekuatan suhu tinggi dan rintangan pengoksidaan suhu tinggi logam, tetapi pada masa seme mereka menawarkan kebolehkimpalan logam yang rendah, membuat kimpalan dan zon terjejas haba kecenderungan yang tinggi, pelindapkejutan mudah menghasilkan struktur Martensit yang keras dan rapuh dalam penyejukan udara selepas kimpalan, yang tidak hanya mempengaruhi sifat mekanik sendi yang dikimpal, juga mempunyai kecenderungan tekanan dalaman dan keretakan sejuk. Oleh itu, masalah utama kimpalan keluli tahan panas adalah retak yang paling banyak dipengaruhi oleh: struktur, tekanan dan jumlah hidrogen dalam kimpalan, jadi sangat penting untuk merumuskan proses kimpalan yang munasabah.

 

Proses kimpalan keluli tahan haba perlit

1 Groove

Alur biasanya diproses oleh api atau proses pemotongan plasma. Sekiranya perlu, pemotongan itu juga perlu dipanaskan. Selepas menggilap, ujian PT harus dilakukan untuk menghilangkan retak di alur. Alur berbentuk V dengan Sudut 60 ° biasanya dipilih. Sudut alur yang besar lebih kondusif untuk mencegah keretakan, tetapi pada masa yang sama meningkatkan kapasiti kimpalannya. Alur dan sisi dalaman harus digilap untuk menghilangkan kotoran seperti minyak, karat dan air (dehidrogenasi dan mencegah lubang ombak).

2 ketat Weld

Ia tidak boleh dipaksa untuk mengimpal bersama untuk mencegah tekanan dalaman disebabkan kecenderungan retak yang besar terhadap keluli tahan panas crmo. Oleh itu, sekatan jahitan kimpalan tidak boleh terlalu tinggi semasa kimpalan untuk mengelakkan kekakuan terlalu banyak, terutamanya untuk kimpalan plat tebal. Batang tegangan, lekapan dan lekapan yang menghalang penguncupan bebas jahitan kimpalan harus dielakkan sejauh mungkin.

3 kaedah kimpalan

Pada masa ini, kaedah kimpalan yang biasa digunakan untuk HRS adalah kimpalan arka tungsten elektrod argon, kimpalan arka kimpalan elektrod, dan kaedah kimpalan yang lain termasuk kimpalan arc gas terlindung gas (MIG), gas kimpalan arka terlindung gas, kimpalan electroslag dan arc tenggelam kimpalan automatik dan sebagainya.

4 Bahan kimpalan

Apabila memilih bahan kimpalan, komposisi aloi dan sifat kekuatan logam kimpalan hendaklah pada asasnya konsisten dengan penunjuk yang sepadan dengan bahan asas atau memenuhi petunjuk prestasi minimum yang dicadangkan oleh keadaan teknikal produk. Untuk mengurangkan kandungan hidrogen harus pertama menggunakan rod kimpalan asas hidrogen rendah atau fluks, ia perlu dikeringkan mengikut proses yang ditetapkan (pengeringan tidak boleh lebih daripada tiga kali), dipasang di dalam baldi pemanasan haba pemanasan (tidak lebih daripada 4 jam) apabila diminta, yang mempunyai peruntukan terperinci dalam proses pembinaan tertentu. Elektrod keluli tahan karat Austenitic seperti A307 juga boleh digunakan untuk kimpalan arka manual kromium-molibdenum tahan panas keluli, tetapi sebelum pemanasan masih diperlukan sebelum kimpalan. Kaedah ini terpakai kepada syarat bahawa bahagian kimpalan tidak boleh dirawat haba selepas kimpalan.

5 Pemanasan Panas

Preheating adalah langkah proses yang penting untuk menghilangkan retak dan tekanan sejuk dalam kimpalan keluli tahan karat yang bersifat pearlit. Untuk memastikan kualiti kimpalan, kedua-dua kimpalan tempat dan proses kimpalan perlu dipanaskan dan mengekalkan julat suhu tertentu.

6 Penyejukan selepas kimpalan

Penyejukan yang perlahan selepas kimpalan adalah prinsip bahawa kimpalan keluli tahan karat kimpalan mestilah tegas walaupun di musim panas yang panas. Segera selepas kimpalan dengan penutup kimpalan kain asbestos dan kawasan jahitan dekat, kepingan kimpalan kecil boleh diletakkan di dalam kain asbestos penyejukan perlahan.

7 Suhu rawatan haba selepas kimpalan

Rawatan haba perlu dilakukan sebaik sahaja selepas kimpalan untuk mengelakkan pembentukan retakan yang tertunda, menghapuskan tekanan dan memperbaiki struktur mikro. Carta suhu sebelum memanaskan suhu sebelum kimpalan dan rawatan haba selepas kimpalan keluli tahan panas ditunjukkan:


Meterial

Ketebalan

Suhu sebelum panas sebelum kimpalan

Haba rawatan suhu selepas weldin g

SA387 Gr12

≥10mm

150-200

650-700

 

Perhatikan bahawa pemanasan sebelum mengimpal, penyejukan selepas kimpalan dan langkah-langkah lain diperlukan, tetapi suhu sebelum pemanasan tidak lebih tinggi lebih baik. Di samping itu, plat keluli tahan panas yang tebal hendaklah menjadi kimpalan satu kali lilitan dan tidak boleh diganggu, suhu di antara lapisan tidak lebih rendah daripada suhu pemanasan. Akhirnya, kita harus memberi perhatian kepada kesan cuaca. Apabila suhu adalah rendah, pengimpal meningkatkan suhu preheating dengan sewajarnya untuk mengelakkan suhu jatuh terlalu cepat. Pada masa yang sama, beberapa langkah kecemasan perlu diambil untuk mengelakkan angin dan hujan.