Apa keluli karbida?

Karburator adalah sejenis teknologi rawatan haba permukaan di mana keluli pelindapkejutan menyerap karbon yang dibebaskan selepas membakar permukaan kepingan keluli. Karburator juga dikenali sebagai pengerasan kes di mana kita hanya keras kes bahagian dan teras akan kekal tegar. Keluli yang digunakan untuk pembuatan bahagian keluli karburisasi dipanggil keluli berkarbonat. Proses rawatan panas utama keluli berkarbonat biasanya melindih dan membakar pada suhu rendah selepas karbida. Inti bahagian yang dirawat adalah martensit karbon rendah dengan kekuatan dan kelangkaan yang mencukupi, dan permukaannya adalah martensit yang keras dan haus-tahan terhadap martensit dan jumlah tertentu karbida halus.

Tujuan karburator adalah untuk mencapai kes tahan haus keras dengan teras toughened. Sesetengah bahagian struktur, seperti gear transmisi pada kereta dan traktor, cams dan pin omboh pada enjin pembakaran dalaman, bekerja di bawah keadaan kesan yang kuat atau memakai. Keadaan kerja keras memerlukan bahagian-bahagian ini mempunyai kekerasan permukaan yang tinggi dan rintangan haus, manakala jantung memerlukan kekuatan yang lebih tinggi dan ketangguhan yang sepatutnya.Ini boleh dicapai dengan membakar karbida, pelindapkejutan dan keluli karbon yang rendah. Pada masa ini, bahagian teras adalah struktur pelindap keluli karbon rendah, memastikan kekuatan tinggi dan kekuatan yang mencukupi, dan permukaan (pada kedalaman tertentu) mempunyai kandungan karbon tinggi (0.85% ~ 1.05%), selepas pelindapkejutan sangat keras (HRC> 60), dan boleh mendapatkan rintangan haus yang baik.

Penyusupan karbon dengan ketara boleh meningkatkan rintangan haus, ketahanan, keliatan dan sifat-sifat keluli lain. Kandungan karbon keluli Carburized pada umumnya sangat rendah (antara 0.15% hingga 0.25%), adalah sejenis keluli karbon rendah. Kandungan karbon yang rendah memastikan bahawa bahagian-bahagian jantung yang mempunyai karburiti mempunyai kekuatan dan keplastikan yang baik. Untuk meningkatkan kekuatan teras keluli, sejumlah unsur pengaloi boleh ditambah kepada keluli, seperti Cr, Ni, Mn, Mo, W, Ti, B, dan lain-lain. Antara lain, Cr, Mn, Ni dan unsur-unsur aloi yang lain meningkatkan kekuatan kebolehkerasan keluli untuk mengukuhkan struktur permukaan dan teras selepas pelindapkejutan dan pembajaan suhu rendah. Di samping itu, sejumlah kecil Mo, W, Ti dan unsur karbida lain boleh membentuk aloi karbida yang stabil, yang memainkan peranan dalam penapisan bijirin dan menghalang pemanasan kelebihan bahagian keluli semasa karbida. Mikroba B (0.001% ~ 0.004%) boleh meningkatkan kebolehkerasan keluli berkarbonat aloi.

Keluli karbon rendah mempunyai jumlah karbon yang sangat rendah untuk menjadi keras oleh kaedah lain seperti Induksi Hardening, jadi terlebih dahulu oleh karburidator kita menembusi karbon di bahagian dan daripada memadamkan komponen itu pada suhu tertentu untuk mendapatkan struktur Martensit. Keluli karbon ringan AISI 1018 mempunyai kebolehkimpalan yang sangat baik dan menghasilkan kes seragam dan keras dan ia dianggap sebagai bahan keluli karburasi yang terbaik.