Apa itu TRIP Steel?

Keluli berkekuatan tinggi maju (AHSS) untuk aplikasi automotif termasuk Dual Phase Steels (DP steel), Complex Phase Steels (CP steel), Transformation Induced Plasticity (TRIP steel Steels), Martensitic Steels (MS steel) dan Quenching and Partitioning Steels), Twinning Induced Plasticity Steels (TWIP steel) dan, Press Hardening / Boron Steels (PH steel / B steel). TRIP steel telah digunakan secara meluas dalam aplikasi industri kerana kekuatan hasilnya yang tinggi, kekuatan tegangan dan prestasi stamping yang baik. TRIP steel adalah sejenis TRANformation Induced Plasticity steel, pertama kali ditemui dan dinamakan oleh VF Zackay, yang menggunakan transformasi martensitik yang disebabkan oleh regangan dan plastisitas yang disebabkan oleh fasa sisa austenit untuk meningkatkan keplastikan dan kekuatan plat keluli dan meningkatkan kebolehformalan pinggan besi. Ia digunakan terutamanya untuk bahagian dengan struktur yang agak rumit, seperti plat pengeras lajur B dan balok automatik membujur depan.

Residual Austenite adalah sisa transformasi austenit yang stabil. Apabila matriks diubah menjadi martensit, bahagian sisa hanya dapat wujud sebagai austenit kerana keterbatasan ruang, yang disebut residu Austenite. Dalam proses ubah bentuk keluli TRIP, sisa austenit diubah menjadi Martensit berkarbon tinggi berkekuatan tinggi, dan dengan pengembangan isipadu, ketidakstabilan ubah bentuk plastik dihambat, dan julat perpanjangan seragam meningkat, sehingga kekuatan dan keplastikan diperbaiki.

Kandungan dan kestabilan sisa Austenite adalah kunci kesan TRIP. Pemanasan kritikal dan pelindakan isotermal bainit bawah digunakan untuk mendapatkan sejumlah besar sisa Austenit. Sebilangan besar sisa austenit diperoleh dengan mengawal penggulungan dan penyejukan keluli TRIP. Struktur mikro kedua-dua keluli TRIP serupa, terutamanya terdiri daripada 50% - 60% Ferrit, 25% - 40% Bainite, dan sebilangan kecil Martensite dan 5% - 15 % sisa Austenite (seperti yang ditunjukkan dalam gambar). Walaupun keluli TRIP mempunyai jumlah tertentu (GG gt; 8%), bandingkan kestabilan Austenit yang dikekalkan, tetapi dengan luaran ubah bentuk plastik, sisa austenit meningkat secara beransur-ansur, pengerasan regangan, transformasi fasa dan berubah menjadi Martensit, membuat kekerasan tempatan diperbaiki, sukar untuk terus ubah bentuk, perubahan fasa merata ke seluruh bahan mempunyai keplastikan yang tinggi.

Microstructure of trip steel


Kelebihan keluli TRIP1) Kekuatan dan kemuluran tinggi, iaitu produk plastik kuat tinggi (Rm × A); Produk plastik yang kuat dari keluli TRIP umumnya lebih besar daripada 20000 MPa ×%.

2) Indeks pengerasan yang berfungsi n nilai TRIP keluli tinggi, dengan purata lebih dari 0. 2;

3) Anisotropi pesawat agak rendah, dan telinga sangat kecil dalam pukulan mendalam;

4) Sebab lain keluli TRIP digunakan dalam kereta adalah kerana ia mempunyai pengerasan kerja yang besar dan kesan pengerasan penaik yang ketara;

5) TRIP steel' nisbah tekuk (Re / Rm) kira-kira 0. 6 ~ 0. 8, menjadikannya mudah diproses.

6) Ketinggian had pembentukan tinggi dan sifat tegangan, sangat sesuai untuk bahagian yang menonjol;

7) Penyerapan tenaga yang tinggi semasa perlanggaran, yang meningkatkan keselamatan. Dengan peningkatan kadar regangan, kadar transformasi dari sisa austenit ke martensit meningkat, yang membuktikan bahawa keluli TRIP sangat sesuai untuk bahagian kenderaan anti-benturan.

8) Baja TRIP mempunyai kekuatan keletihan yang tinggi kerana indeks pengerasan kerja yang tinggi dan pengerasan siklik yang disebabkan oleh tekanan siklik.

Komposisi kimia keluli TRIPPada masa ini, keluli rendah karbon rendah dan keluli rendah Si-Mn TRIP, juga dikenali sebagai keluli TRIP siri C-Si-Mn, telah dihasilkan secara besar-besaran. Komposisi kimia utama keluli TRIP siri C-Si-Mn ialah 0. 1% ~ 0. 2% C, 1. 0% ~ 2. 0% Si, 1. 0% ~ 2. 0% Juta Secara amnya, elemen seperti Al dan P ditambahkan untuk meningkatkan kekuatan.


TRIP komposisi kimia steel Bao baja Q / BQB 312-2009)

C

Si

Mn

P

S

Al

Cu

≤0.3

≤2.2

≤2.5

≤0.090

≤0.015

≥0.010

≤0.20

PERJALANAN Harta mekanikal

Bahan

PERJALANAN 600

PERJALANAN 800

Gred

BR 400 / 590 TR

BR 450 / 780 TR

Kekuatan tegangan / MPa

705

915.73

Kekuatan hasil / MPa

500

585.8

Pemanjangan /%

24.0

17.5

Penggunaan keluli TRIPPada masa ini, baja TRIP banyak digunakan dalam industri pembuatan kenderaan. Untuk mengurangkan berat kenderaan, mengurangkan penggunaan bahan bakar dan mengurangkan pencemaran alam sekitar, perlu mengurangkan ketebalan plat kenderaan tanpa mengorbankan prestasi keselamatan. TRIP steel adalah penyelesaian yang baik untuk tren pengukuhan tinggi plat kenderaan. Pada masa yang sama, keluli TRIP juga mempunyai keupayaan penyerapan tenaga yang kuat dan dapat menahan ubah bentuk plastik semasa hentaman, yang secara signifikan meningkatkan tahap keselamatan kenderaan.

Selain itu, baja TRIP juga dapat digunakan dalam baut tambang arang batu, kejuruteraan awam, saluran paip dan kapal kriogenik. Baut di jalan arang batu memerlukan bahan badan batang mempunyai kekuatan tinggi dan daya galas tinggi untuk mengawal ubah bentuk jisim batu di sekitar jalan raya. Pada masa yang sama, ia juga memerlukan tahap keplastikan tertentu untuk membolehkan batuan di sekitarnya tertekan dan mengedarkan semula tekanan, iaitu untuk menyesuaikan diri dengan ubah bentuk batuan sekitarnya. Terutama dalam keadaan batu dan perlombongan yang lembut, pecah dan luas, batu jalan raya di sekitarnya mempunyai kekuatan rendah dan ubah bentuk yang besar. Keplastikan badan bolt lebih penting.


Baja TRIP sering dikelirukan dengan keluli TWIP, jadi anda perlu mengetahui perbezaan antara kesan TRIP dan TWIP. Ringkasnya, kesan TWIP lebih kuat daripada kesan TRIP dari segi meningkatkan kekuatan dan pemanjangan. Kesan TRIP disebabkan oleh peralihan Martensite dari Metastable FCC - Austenite ke kubik berpusat padat (BCC), sementara kesan TWIP didasarkan pada kembar mekanikal, yang mengakibatkan kadar pengerasan kerja yang lebih rendah dan pemanjangan yang lebih besar pada waktu rehat. Kesan TWIP dapat dilihat sebagai kesan pengukuhan ruang-petch yang dinamik, kerana wajah kembar bertindak sebagai kekuatan yang kuat untuk mencegah tergelincir. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai keluli TRIP, segera hubungi kami.