Apa yang HSS Lanjutan?

Keluli kekuatan tinggi tradisional terutamanya termasuk keluli mangan karbon (C-Mn), keluli pengerasan pengeboran (BH), keluli tanpa intergap bebas (HSS-IF) dan keluli aloi rendah kekuatan tinggi (HSLA) . Konsep Keluli Kekuatan Tinggi Lanjutan (AHSS) dicadangkan dalam edisi ke-3 IISI panduan penggunaan keluli kekuatan tinggi yang tinggi membahagikan keluli kekuatan tinggi ke HSS konvensional dan keluli kekuatan tinggi yang maju. Kekuatan AHSS berkisar antara 500 Mpa hingga 1500 Mpa dan telah memainkan peranan penting dalam industri automotif kerana keselamatannya yang ringan dan bertambah baik, ia telah digunakan secara meluas dalam industri automotif seperti komponen automotif, keselamatan dan pengukuhan bahagian-bahagian seperti sebagai lajur A / B / C, ambang auto, bumper depan dan belakang, balok anti pelanggaran pintu, rasuk, rasuk longitud, kerusi slaid kerusi, dan sebagainya; Keluli DP pertama dihasilkan oleh Sweden SSAB steel pada tahun 1983.

 

automotive industrial


Jenis Keluli Kekuatan Tinggi Lanjutan

AHSS terutamanya termasuk keluli fasa ganda (DP), keluli pemprosesan yang disebabkan oleh perubahan fasa (TRIP), martensit (MS) keluli, keluli duplex (CP), keluli termoforming (HF) dan keluli TWIP.


  • Fasa Dua (DP)

Struktur mikro keluli fasa Dual terdiri daripada matriks Ferritik yang mengandungi Martensit fasa kedua yang tegar. Keamatan meningkat dengan pecahan isipadu fasa kedua. Dalam sesetengah kes, keluli bergulung panas perlu meningkatkan kekuatan tegangan di tepi (biasanya melalui keupayaan lubang untuk berkembang), supaya keluli bergulung panas perlu mempunyai sebilangan besar struktur bainit yang penting. Dalam dua fasa keluli, pengerasan keluli karbon martensitik terbentuk pada kadar penyejukan sebenar. Penambahan mangan, kromium, molibdenum, vanadium, dan nikel sahaja atau dalam kombinasi juga boleh meningkatkan pengerasan keluli. Unsur C, Si, dan P juga menguatkan Martensit sebagai larutan ferit.  


  • Plastik yang disebabkan oleh perubahan (TRIP)

Struktur mikro kekuatan tinggi dan keluli kemuluran menunjukkan bahawa struktur austenit sisa dikekalkan dalam matriks ferit. Di samping baki badan austenit dengan sekurang-kurangnya pecahan 5%, terdapat jumlah tisu keras yang berbeza seperti Martensit dan Bainit.


  • Fasa Kompleks (CP)

Keluli kompleks perwakilan memerlukan batasan kekuatan tegangan yang tinggi untuk ditukar kepada keluli. Keluli kompleks terdiri daripada struktur ferit halus dan fasa keras dengan pecahan isipadu tinggi, dan kekuatannya dipertingkatkan lagi dengan pemendakan halus. Seperti fasa dual dan kekuatan tinggi dan keluli tahan karat tinggi, keluli kompleks mengandungi banyak unsur mengaloi yang sama, tetapi juga sejumlah kecil N, Ti, dan V, deposit kekuatan tinggi. Keluli polyphase menunjukkan kekuatan hasil yang lebih tinggi apabila nilai kekuatan tegangan 800MPa atau lebih tinggi. Ciri khas keluli berbilang adalah kebolehbentukan yang tinggi, penyerapan tenaga yang tinggi dan kapasiti ubah bentuk baki yang tinggi.

 

  • Martensitic (MS)

Untuk menghasilkan austenit keluli martensit yang sedia ada dalam rolling atau annealing panas, diubah menjadi martensit semasa fasa penyejukan pelindapkejutan dan lekapan annealing berterusan. Struktur juga boleh dibentuk semasa rawatan haba selepas membentuk. Keluli Martensit mempunyai kekuatan yang sangat tinggi dan kekuatan tegangannya boleh sehingga 1700MPa. Keluli martensitik sering memerlukan pembajaan isoterma untuk meningkatkan ketangguhan mereka supaya mereka dapat terbentuk dengan baik sambil mempunyai kekuatan yang sangat tinggi.

 

 

Semua keluli laju berkelajuan tinggi diproses dengan kadar penyejuk terkawal untuk fasa ferit austenitik atau austenitik, yang boleh dipanaskan pada permukaan periferal (seperti produk panas yang dilancarkan) atau disejukkan secara tempatan dalam relau penyepuh api berterusan (penyepuhlindapan berterusan atau produk bersalut panas) . Keluli Martensit dihasilkan dengan cepat melepaskan austenit dengan cepat menjadi fasa martensit. Keluli duplex ferit + martensit dihasilkan dengan mengawal kadar penyejukan mereka supaya beberapa austenit ditukar kepada ferit (dilihat dalam keluli bergulung panas) atau ferrite + martensite duplex (dilihat pada penyepuhlindapan berterusan dan keluli bersalut yang berterusan) sebelum austenit sisa adalah cepat disejukkan kepada Martensite. Baja TRIP biasanya perlu disimpan pada keadaan sederhana dan isoterma untuk menghasilkan Bainit. Kandungan karbon silikon yang lebih tinggi menjadikan struktur mikro terakhir TRIP keluli mengandungi terlalu banyak Austenite sisa. Keluli Dualphase juga mengikuti corak penyejukan yang sama, tetapi dalam kes ini, pengubahsuaian kimia menghasilkan austenit sisa minimum dan pemendakan kecil untuk memperkuat fasa martensit dan bainit.